Närvaro och känsla - i bevakade ögonblick

"John Eklöf ser individen genom linsen, men kompositionerna har också något allmängiltigt över sig. Hans förmåga att fånga form och rörelse, ljus och skugga, transformerar porträttet till ett fotografiskt verk. Eller, med hans egna ord, "en bra bild."

Ur förordet av Ann-Sofi Forsmark

NY! Pris: 250 kr

 

Bevakade ögonblick. Fotograf John Eklöf

John Eklöf (1923-1995) var från mitten av 1950-talet och tjugotalet år framöver frilansande pressfotograf verksam främst i Stockholmsområdet. Hans porträtt av kända och okända människor prydde omslag på tidskrifter som Svenska Journalen, Idun och Tidskrift för hälsa. John Eklöfs sätt att närma sig såväl barn som gamla, resulterade i bilder av oförställda människor som bröt med poserande ideal. Bland de konstnärssjälar han porträtterade finns Folke Dahlberg, Ulla Isaksson, Björn von Rosen, Evert Taube, Louise Adelborg, Sohan Quadri och Stan Getz. För Svenska Journalen gjorde han flera fotoreportage inte bara i Sverige, utan även Tunisien, Israel och Rumänien. Boken Tunisisk resa med text av Carin Wedar (1963) innehåller hans svart-vita fotografier.

På 1960- och början på 70-talet dokumenterade John Eklöf aktörer och miljöer inom svensk industri på uppdrag av Svenska arbetsgivarföreningen. Vid sidan av bokstavliga "brödjobb" som åt Brödinstitutet, tog han många naturbilder särskilt i Tiveden, Sörmland och på Gotland - möten mellan vatten, träd, sten, blommor - som bearbetades i mörkrummet hemma. Några av dem är återgivna i Ulf I Eriksson: Ett möjligt liv, utgiven på Exempla förlag 2017.

År 1975 lämnade en hjärnblödning hans kropp halvsidigt förlamad, vilket innebar att han inte längre kunde verka som fotograf. Intresset vändes istället mot konst, litteratur och musik, särskilt österländskt inspirerad. År 1995 avled han i hemmet i Vällingby.

John Eklöfs konstnärliga verksamhet blev inte uppmärksammad medan han levde. Hans namn och bilder finns hittills inte med i sammanställningar över 1900-talets fotografer.

Den första utställningen någonsin som presenterar hans verk äger rum på Konstgalleriet Hälleforsnäs sommaren 2020. Tonvikten här ligger på porträtt från 1950- och 60-talet.

Kort av fotografier finns till försäljning under pappersvaror

 

Om Bevakade ögonblick

"Eklöf hade öga för detaljer - och att komma nära folk. Åtskilliga av fotografierna är porträtt; närvaro och närhet är två ledord. De bilder som främst dröjer sig kvar är tagna i stunden, där något oväntat ibland tillför en extra dimension. Men överlag finns en förtrolighet och kontakt med de avporträtterade, ett möte och känsla av att de verkligen tittar tillbaka."

Annika Panas, Btj-häftet

 

 


Webbdesign: idehjulet.se