Tillbaka

Motzi Eklöf: Homeopati i Sverige - en kontroversiell medicinhistoria (Carlssons 2014)
Hur kommer det sig att en känd astronaut år 2011 offentligt sväljer en näve homeopatiska piller bara för att bevisa att de inte har någon effekt? Att en åklagare på 1950-talet försöker få homeopati bedömt som straffbart bedrägeri? Att läkare i Sverige idag riskerar yrkesförbud om de använder homeopatiska medel? Att det är näst intill bannlyst att föreläsa om homeopati på svenska universitet?

Den homeopatiska läkemedelsläran utvecklades av den tyske läkaren Samuel Hahnemann kring sekelskiftet 1800. Den fick snabbt internationell spridning och utövas fortfarande av läkare och lekmän runt om i världen. Ändå har den hela tiden varit högst kontroversiell, inte minst i Sverige.

För första gången behandlas här kontroverserna kring homeopatin i Sverige i sitt samhälleliga och historiska sammanhang. Synen på vetenskaplighet har förändrats inom svensk medicin under de gångna 200 åren. Men kampen mot homeopatin har varit konstant.

Om Homeopati i Sverige

"Välskrivet om homeopati … Eklöfs välforskade färdjournal för homeopatin genom tiderna är en avslöjande läsning… en eloge för den här boken!"

Kjell Andersson, Borås Tidning

http://www.bt.se/bocker/valskrivet-om-homeopati/

 

"Med analytisk skärpa leds läsaren från pärm till pärm utan att texten för den skull förlorar sig i koncentrat av detaljer. Tillgängligheten är därför god också för den som saknar specialintresse. Om homeopatin fungerar eller inte får man inga besked om, men väl starka indikationer på att den är potent nog att användas för att synliggöra och problematisera samhälleliga skeenden och processer med stor relevans för historieämnet."

Anders Ottosson, Historisk tidskrift

http://www.historisktidskrift.se/fulltext/2016-2/HT_2016_2_326-364_kortrecensioner.htm

 

"Ett sedan tidigare outforskat område som manar till eftertanke."

Lena Andersson, Tidningen Kulturen

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/17208-litteratur-motzi-ekloef-homeopati-i-sverige-en-kontroversiell-medicinhistoria

 

"homeopatin kan användas för att berätta den svenska modernitetsberättelsen från ett lite annat perspektiv … Betraktat som kulturfenomen är homeopatin en mycket intressant företeelse … spännande läsupplevelse … en bok som på ett förtjänstfullt sätt visar på den humanistiska och samhällsvetenskapliga hälsoforskningens roll i studierna av kontroversiella medicinhistorier."

Kristofer Hansson, RIG Kulturhistorisk tidskrift

http://journals.lub.lu.se/index.php/rig/article/view/15098/13662

 

"intressant … Syftet är att studera homeopati som socialt och historiskt fenomen, inte att avgöra hur bra eller dåliga olika behandlingar är. … hennes hantverk är hederligt."

Fredrik Persson-Lahusen, Sydsvenska dagbladet

http://www.sydsvenskan.se/2014-10-08/homeopati-vacker-raseri

 

"Unik bok om homeopatin i Sverige … en lättläst bok, men inte desto mindre grundlig. Resultatet: en högintressant, sakligt objektiv, i stor utsträckning dokumentarisk skildring."

Erling Lomnäs, Dagens homeopati

 

"Lättläst, engagerat och medryckande … Boken kan ge informativ och nöjsam läsning för intresserade av medicinsk kulturhistoria."

Nils-Olof Jacobson, Bibliotekstjänst

 

"Motzi Eklöfs spännande bok rekommenderas alla medicinhistoriskt intresserade."

Nils O Sjöstrand, Svensk medicinhistorisk tidskrift

 


 

LIKNANDE LÄSNING

Eklöf. The Zetterling Grant Controversy. En Emblematic Case Study of the History of Homeopathy in Sweden, Medizin, Gesellschaft und Geschichte 39, 2021, s. 241-262. Utdrag

Outdated fraudulent healing? Homeopathy on trial (Hygiea 2007) http://www.ep.liu.se/ej/hygiea/v6/i2/a10/hygiea07v6i2a10.pdf

Waisse & Eklöf (2019) Spread of homeopathy in the early nineteenth century: the comparative approach and the cases of Sweden and Brazil, História, Ciências, Saude-Manguinhos vol.26 no.4 Rio de Janeiro Oct./Dec. 2019 Epub Nov 28, 2019.
http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0104-59702019000401281&script=sci_abstract

Silvia Waisse & Motzi Eklöf. (2019) "Homeopathy in Sweden and Brazil, 1880-1930. ‚Golden ages' with radically different implications", Lychnos. Årsbok för idé- och lärdomshistoria, s. 175-197.

https://tidskriftenlychnos.se/article/view/21563/19409

 

Tillbaka

 Webbdesign: idehjulet.se